Olenko ”Old Age” vai ”New Age” tyyppi?

On merkillistä, että puhutaan ”New Age” tyypeistä, kun ihminen haluaa peilata omaa ajatteluaan mystiikkaan tai idän perinteisiin.  Minusta pikemminkin  on kyseessä paluu ”Old Age” ajatteluun.

Minun Kristukseni ei välitä, onko ihminen kristitty, hindu, muslimi vai ateisti. Sen sijaan hän on väkivallaton vallankumouksellinen, joka hyökkää vasten kaikkia ihmisten hierarkioita, jotka on luotu palvelemaan egokeskeisiä tarpeita. Ja tiedän varsin hyvin, että minkään en ole vapaa tästä.  Minulle tämä vanhatava, turhillakin taakoilla kyllästetty sana, ”synti” tarkoittaa juuri sitä, että elämme irti olemisestamme, kiinnittyneenä egokeskeisiin tarpeisiimme. Olemme itse tällöin onnellisuutemme suurin este.

Myös uskontoja on käytetty vallankäytön välineenä, oman ylemmyyden ja autoritaarisen aseman pönkittämiseen.  Niillä on luokiteltu ihmisiä ”meihin” ja ”heihin”.  Kristukseni oli edistyksellinen radikaali. Hän tajusi sen, että farisealainen uskonnollisuus voi irrottaa meidät olemisesta, kun taas terve henkisyys voi yhdistää meidät omaan olemiseemme ja toinen toisiimme. Kas, Kristukseni puhuu jopa samaa kieltä kuin tämän päivän tiede.  Se puhuu olemisen ”minäme” kieltä (vrt. Dan Siegel – Mindsight).  Olemme kohtaloissamme punnottu globaalisisti toinen toisiimme.

12313932_10153784247739375_2326105098756291501_n

Samoin kuin mystikot, Dalai Lama kehottaa ihmisiä sisäisyyden harjoittamiseen. Hän kirjoittaa kirjassan ”How to See Yourself as You Really Are” omista uskomuksistaan liittyen ihmiskunnan tämän hetken tilanteeseen:

  1. Jotta voimme ratkoa globaaleja ongelmia, on olennaista, että meillä on yhteinen huoli ihmiskunnan tulevaisuudesta.
  2. Rakkaus ja myötätunto ovat olennaisia asioita maailman rauhassa.
  3. Kaikki uskonnot omalla tavallaan haluavat edistää maailman rauhaa, samoin kuin erilaiset muut humanitaariset liikkeet.
  4. Jokaisen yksilön velvoite on muokata instituutioita maailman tarpeiden mukaisesti. 

Se kristinusko, jonka ystävä minä olen, ei ole lakiuskovaisuutta, vaan se on myyttinen sisäinen tie olemiseemme. Tie todentuu toisia ihmisiä ja luomakuntaa palvelevien tekojen kautta.  Koen eettisenä velvoitteenani yritää muokata omia kristillisiä instituutioitamme en vain omien, enkä kavereitteni tarpeiden mukaiseksi, vaan maailman ja ihmiskunnan tulevaisuuden tarpeiden mukaisiksi.

Kristinusko on puhallettava uuden ajan henkeen, joka on oikeastaan ”Old Agea” ei ”New Agea”. Kristitinuskon alkuperäinen ajatus oli paluuta kaikkialla läsnäolevaan rakkauteen ja aitoon olemiseemme. Olen siis ”Old Age” tyyppi.  Kristiusko tarjoaa upean. historiallisen, myyttisen tiensä itseemme, olemiseemme ja toisten ihmisten palvelemiseen. Minulle New Age kristillisyyttä edustavat ne kaikki egokeskeiset maallikot, papit, teologit ym. jotka ovat yrittäneet muokata kristillisyyttä poliittisten tarpeiden tai  omien egokeskeisten etujensa mukaiseksi.

Pistänpä tähän loppuun vielä Carl Jungin lempitarinan, joka kuvastaa erinomaisesti minunkin käsitystäni uskonnollisista liikkeistä:

Elämän vesi on Eedenin voima, joka haluaa tulla esille kaikille ihmisille kuplivana elämän voimaannuttavana lähteenä. Kun lähde löytyy, ja sen vettä pääsee hörppäämään, tämä ihmeellinen vesi ravitsee, se kirkastaa tietoisuutemme ja se saa tuntemaan olomme eläviksi.

Ihminen on  ollut kautta aikojen toimelias ihminen. Hän ei halunnut jättää Eedenin lähdettä sen luonnolliseen tilaan. Vähitellen hän alkoi kekseliäästi aidata sitä, ja muuttaa sen kulkusuuntaa. Hän rakensi siihen jos jonkinlaisia kanavia, portteja ja hanoja.

Pian kävikin niin, että lähde oli muuttunut kylän päälliköiden ja hänen valittujen henkilöiden säännöstelemäksi lähteeksi. Eedenin vesi kuitenkin loukkautui tästä alistamisestaan siten, että veden elämänvoima katosi ja se alkoi haisemaan sekä maistumaan pahalta. Lähteen vettä myyvät hanan kahvassa olevat valitut,  jatkoivat vetensä myyntiä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kansa ei kuitenkaan ollut tyhmää; moni tajusi, että elämän vedestä olisi kadonnut voima.

Jotkut kekseliäät kansalaiset keräsivät porukan kasaan ja he päättivät etsiä itselleen uuden voimaannuttavan lähteensä Eedenistä, ja  ihme, sitkeä etsintä palkittiinkin.  He olivat niin innoissaan löydöstänsä, että he päättivät valjastaa omilla teknisillä taidoillansa veden omaan käyttöönsä ja kontrolliinsa. Vesi ei pitänyt taaskaan näistä toimista, ja se muuttui taas ravinneköyhäksi ja pahanmakuiseksi. Ja taas osa kansalaisista oli tyytymättömiä ja he lähtivät etsimään uutta lähdettä.

Tämä tarina on tosi. Ja tämä lotraaminen ja temppuilu Eedenin veden kanssa on jatkunut koko ihmiskunnan historian ajan.

 

Oma idealisten unelmani on, että jonakin päivänä lähteen vesi ei enää saastu.  Silloin yhä useammat meistä löytävät omalla, juuri itselle sopivalla tavallansa, tiensä olemiseensa. Taivasten valtakunta on siirtynyt maan päälle.

#mystiikka #Dalai Lama #kristillisyys #oleminen #tietoinen hyvaksyva lasnaolo

 

Hyväksyvästi läsnäollen kristinuskon ystäväksi facebookissa.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s